Jobba som konsultsjuksköterska i Norge

Att jobba som konsultsjuksköterska i Norge är utvecklande.

Det är en attraktiv arbetsplats för vårdpersonal och det är inte ovanligt att du har en eller flera svenska kollegor på plats.

Svensk vårdpersonal har gott rykte, de anses vara effektiva och hårt arbetande.

Norge erbjuder vackra naturmiljöer och landskap, vilket ger möjligheter till äventyr och utforskning under lediga dagar eller helger.

Möjligheten att kombinera arbete och äventyr ger en balans mellan professionellt engagemang och personlig utveckling och nöje.

Norge erbjuder en lockande arbetsmiljö för konsultsjuksköterskor med möjligheter till både professionell utveckling och personligt välbefinnande.

Några fördelar med att arbeta som konsultsjuksköterska i Norge

 •       Lönen är högre och skatten lägre.
 •       Kortare arbetsvecka jämfört med i Sverige
 •       Lugnare tempo och du har mer tid för patienterna.

Norsklegitimation för konsultsjuksköterskor

Norsklegitimation behövs för att kunna arbeta som konsultsjuksköterska i Norge.

Detta är en legitimation som krävs för alla typer av arbete.

 Om du är utbildad till sjuksköterska i ett annat land och vill arbeta i Norge måste du ansöka om auktorisation hos Helsedirektoratet.

Mer om hur du ansöker norsk legitimation kan du läsa mer om här. 

Att tänka på vid ansökan om norsk auktorisation

Var ute i god tid, behandlingen av ansökan kan ta upp till tre månader.  

Kostnaden för norsk auktorisation är 2500 NOK  som ska betalas i samband med när ansökan skickas in.  

När din ansökan blivit godkänd kommer du att få ett HPR-nummer som används för att kunna verifiera att du har rätt att utöva ditt yrke i Norge. 

Detta behöver du ha klart för att få norsk auktorisation. 

  • Dokument måste vara i PDF format, om du inte har de i PDF kan du scanna dem. 
  • Svensk legitimationsbevis 
  • Diplom/examensbevis
  • Examensbilaga 
  • Avslutade kurser
  • Passkopia för att kunna legitimera dig. God kvalité efterfrågas för att kopiorna ska bli godkända. 
  • Arbetsintyg om du har kan hjälpa processen. 

Skatter i Norge när du arbetar som vårdkonsult 

 • Skattskyldighet i Norge: Om du arbetar i Norge är det där du betalar din skatt. Skattenivån varierar beroende på din totala inkomst.
 • Initial låg skattenivå för nya arbetstagare: Om du inte har arbetat i Norge tidigare, kan din skattenivå vara låg initialt. Detta kan vara en förmånlig aspekt för personer som nyligen har börjat arbeta i landet.
 • Stegring av skattenivå med ökad inkomst: Skattenivån stiger i takt med att din totala inkomst i Norge ökar. Detta är vanligt i många skattesystem där högre inkomster beskattas med högre procent.
 • Besök hos Skatteetaten: När du är på plats i Norge behöver du besöka Skatteetaten, som motsvarar det svenska Skatteverket eller andra länders skattemyndigheter. Där kan du hämta ett D-nummer (Norskt samordningsnummer) och ett skattekort.
  • D-nummer: Det är en identifieringskod som används i Norge för personer som inte har ett personnummer men behöver identifieras i olika sammanhang, som arbete och skatteärenden.
  • Skattekort: Det är ett dokument som används för att fastställa vilken skattetabell du ska skattas utifrån. Det tar hänsyn till din förväntade årliga inkomst och andra faktorer som kan påverka skatten.

Att skaffa ett D-nummer och ett skattekort är viktigt för att säkerställa att du betalar rätt skatt och att dina skatteangelägenheter i Norge hanteras korrekt.

Det är alltid klokt att rådfråga skattemyndigheten eller en skatteexpert för specifik och aktuell information.

 Kontakta oss på Vårdföretag om ni har frågor eller funderingar.

Är ni intresserad av att börja arbeta som konsultsjuksköterska i Norge och har fler frågor eller funderingar är ni alltid välkomna att kontakta oss på Vårdföretag.

Vår experter hjälper er med era frågor och gör er redo för framtida uppdrag i Norge som konsultsjuksköterska

Oavsett om du bara har en fråga eller är intresserad att starta aktiebolag och redovisning, så är du välkommen att kontakta oss. Du kan antingen kontakta oss på telefonnummer 070-4573423 eller fylla i kontaktformuläret.

  Scroll to Top