Starta eget som läkare och
sjuksköterska

Har du funderingar på att starta ditt eget aktiebolag som läkare eller sjuksköterska? Faktum är att genom att driva ditt eget aktiebolag har du potential att öka din inkomst avsevärt och samtidigt ha större kontroll över ditt arbete. Du kan själv välja var och när du vill arbeta samtidigt som du enkelt kan jämföra arbetsvillkor mellan olika platser.

Låter det intressant? Vi är här för att stötta dig på hela vägen till framgång!

Vad behövs för att starta eget bolag?

  • 25 000 kronor i aktiekapital som förblir inom bolaget.
  • Registreringsavgift 1900kr till bolagsverket.
  • Skyldighet att redovisa även om inga intäkter genereras.

Varför lönar det sig att starta eget?

Vad innebär utdelning? En redovisningskonsult ger följande svar: Utdelning utgör den primära anledningen till att starta ett eget aktiebolag som hyrläkare och hyrsjuksköterska. Det ger dig möjligheten att påverka hur mycket du kan ta ut i pengar med fördelaktig skatt. När du driver ditt eget företag har du flexibiliteten att bestämma lönen du tar ut, och det är inte nödvändigt att ta ut samma belopp varje månad; du kan variera det efter behov. Utdelning representerar en form av ersättning till ägaren av företaget och baseras på företagets årliga vinst. Du kan välja att ta ut vinsten som utdelning eller behålla den i företaget. Utdelning kan endast erhållas efter att årsredovisningen är färdigställd.

Fördelar med aktiebolag:

  • Du har möjligheten att själv välja mellan lön och utdelning, där skatten på utdelning är lägre.
  • Möjlighet att direkt ta uppdrag från vårdgivare.
  • Du kan spara pengar inom bolaget för investeringar i aktier, fastigheter eller annan verksamhet.

Skattesatser vid eget bolag:

Om du tar ut en lön behöver du betala arbetsgivaravgift på 31,4%. På resterande summa betalar du inkomstskatt mellan 30-55% beroende på inkomst( kan räknas ut här länk https://www.ekonomifakta.se/Fakta/skatt/Rakna-pa-dina-skatter/Rakna-ut-din-skatt/

Utdelning:

Skatter att ta hänsyn vid utdelning ; vinstskatt 20,6% och på resterande summa 20% i kapitalskatt.

Utdelningsutrymmet är begränsning av hur mycket man får ta ut i utdelning.  Det finns två sätt att räkna utdelning på.

Alternativ 1 : Schablon beloppet som är 204 325 kronor efter vinstskatt .

Alternativ 2: Huvudregeln: 50% av årsbruttolön:

Exempel: under 2023 haft en månadslön på 50000kr per månad. 50*12= 600tkr

600*50%=300tkr efter vinstskatt.

Man väljer mellan schablon och huvudregeln beroende på vilken som gynnar en bäst.

Om man inte kommer upp till utdelningsutrymmet sparas den till året efter.

Självklart måste man ha gjort en vinst för att få plocka ut vinsten.

Starta eget sjuksköterska

Börja din egen verksamhet som sjuksköterska

Är du en erfaren konsultsjuksköterska som funderar på att starta ditt egna aktiebolag men känner osäkerhet inför steget? Nu är det dags att ta initiativet!

Som sjuksköterska kan det vara fördelaktigt att överväga att bli egen företagare, med flera fördelar som kommer med att äga sitt eget företag. Om du upplever att en stor del av din lön går till skatt, kan det vara en klok idé att kunna själv bestämma din egen lön, vilket blir möjligt genom att ha ett eget aktiebolag som hyrsjuksköterska.

För många kan processen att samla in information och starta ett eget aktiebolag verka tidskrävande och avskräckande. På Vårdföretag finns vi här för att underlätta för dig som vårdkonsult att starta ditt eget aktiebolag. Genom att nyttja våra tjänster får du hjälp med allt från rådgivning till själva uppstarten, inklusive att jämföra olika bemanningsbolag och deras erbjudanden.

Kort sagt behöver du inte vara expert inom företagsverksamhet för att starta din egen verksamhet när du väljer ett av våra paket nedan. Låt oss hjälpa dig att komma igång!

Starta aktiebolag läkare

Om du som läkare känner dig lockad av tanken på ett mer flexibelt arbetsliv och är trött på utdragna arbetsdagar, kan det vara värt att överväga att starta ditt eget företag som hyrläkare.

Genom att etablera ett eget aktiebolag öppnar du upp för ökad frihet, möjligheter till ökad inkomst och förmågan att arbeta mer enligt dina egna villkor. Som konsult läkare med eget aktiebolag kan du även ta del av utdelning som du kan ta ut en gång per år.

Vårdföretag finns här för att stödja dig genom hela processen när du vill starta ditt eget aktiebolag som läkare. Det innebär att du slipper den långa och komplexa processen att själv sätta dig in i allt som krävs när du börjar arbeta som hyrläkare. Välj ett av våra paket nedan och kickstarta din resa redan idag.

Pension och försäkringar

Pensionskrav införs nu för individer i åldern 25–65, inklusive de med eget företag. Det nya avtalet innebär att det nu krävs att pension sparas för alla inom den angivna åldersgruppen, oavsett om man är egenföretagare eller är ansluten till ett kollektivavtal. Är du löntagare och tidigare valt att få pensionen betald i lön kommer det påverka dig särskild mycket. Från och med att nationella avtalet börjar gälla kommer du att få en avsatt procent i pensionvavsättning.

Få kostnadsfri genomlysning av dina försäkringar och sparande. Kom igång med pensionssparande nu när nationella avtalet går igenom och detta är ett krav! Enligt nationella avtalet är det ett krav att du pensionssparar 4,5% på månadsinkomst upp till 47 600kr och 30% på månadsinkomst som överstiger 47 600kr.

Tjänstepensionen är den del av pensionen som betalas av arbetsgivaren. Om du har eget bolag behöver du tänka på att pensionsspara.

Som företagare måste du själv ansvara för att tjäna in till din pension. För att säkerställa att du får en allmän pension på samma nivå som om du vore anställd, krävs det att du, om du har ett aktiebolag, tar ut lön.

Om du saknar tjänstepension kommer din pension endast bestå av den allmänna pensionen från staten, vilket kan innebära en låg pension. Därför är det av stor vikt att säkerställa att du har en tjänstepension. Utöver att bidra till din ekonomiska trygghet erbjuder tjänstepensionen även skydd vid sjukdom eller i händelse av bortgång.

Det är viktigt att notera att desto högre din lön är eller ju yngre du är, desto större del av din totala pension kommer att härledas från tjänstepensionen.

Ta reda på hur mycket som avsätts till din tjänstepension varje månad eller, i motsatt fall, hur mycket du går miste om om du inte har tjänstepension. Att vara medveten om dessa detaljer är avgörande för att säkerställa en tryggare ekonomisk framtid.

Detta är vi

Vi som står bakom Vårdföretag är läkare och sjuksköterskor med erfarenhet av bemanning. Genom vårt goda samarbete med redovisningsbyrå hjälper vi dig att få kostnadsfri rådgivning och förmånliga priser på våra övriga tjänster. Vår expertis tillsammans med kunskap för branschen gör det enkelt för dig!

 
 

Erbjudande ! Få kostnadsfri genomlysning av dina försäkringar och sparande. Kom igång med pensionssparande nu när nationella avtalet går igenom och detta är ett krav!

Kontakta oss för att få rabattkod.

Sparbyrån AB – Hjerta

Är ett bolag som ingår i Hjerta, ett av Nordens största råd givarorganisationer inom försäkring och sparande. Vi hjälper dig med allt rörande privatekonomi (förmögenhetsrådgivning), företagsekonomi, juridik och försäkringar så som tjänstepensioner, livförsäkringar och övriga riskförsäkringar. Vi utgår från dina behov som privatperson, företagare och hjälper dig med dina ekonomiska beslut och har kunskap om hur dessa kan påverka din framtida pension och sparande. Via samarbetet med Vårdföretag ingår det en kostnadsfri genomlysning av dina försäkringar och övrigt sparande. Detta är viktigt då du nu är egenföretagare och behöver ta ansvar för en rad fler beslut än som anställd.

Enligt nationella avtalet är det ett krav att du pensionssparar 4,5% på månadsinkomst upp till 47 600kr och 30% på månadsinkomst som överstiger 47 600kr.

Paket 1:

Rådgivning: Funderar du på att starta aktiebolag men undrar över något? Hos oss får du kostnadsfri rådgivning.

Pris: 0 kr

Paket 2:

Rådgivning och starta aktiebolag – vi startar ditt aktiebolag.

 

Pris: 990 kr/mån exkl. moms

Paket 3:

Rådgivning och starta aktiebolag hjälp med löpande bokföring 40 affärstransaktioner/år, deklaration  mervärdeskatt månadsvis/kvartalsvis, återrapportering av skatter månadsvis, bokslut,årsredovisning, inkomstdeklarationen 2 företag, K10 Bilaga . Vi  samarbetar med IAM Consulting som är en auktoriserad redovisningsbyrå.   
 

Pris: 1299 kr/mån exkl. moms

Paket 4:

Rådgivning och starta aktiebolag – hjälp med
Löpandebokföring – 52 affärstransaktioner/år
Upprättande Lönebesked 12st/år
Deklaration  mervärdeskatt månadsvis/kvartalsvis
Deklaration Arbetsgivaravgifter / månadsvis
Kontrolluppgifter för anställda – månadsvis
Återrapportering av skatter månadsvis
Bokslut
Årsredovisning
Inkomstdeklarationen 2 Företag
K10 Bilaga – Privata inkomstdeklaration, samt LÖN genom vårt samarbete med IAM Consulting.

Pris: 1599 kr/mån exkl. moms

 
 

Titta på vår intervju med en av våra samarbetspartners som är specialiserad att hjälpa er som vill börja arbeta som vårdkonsulter

Kontakta oss för mer information

Oavsett om du bara har en fråga eller är intresserad att starta aktiebolag och redovisning, så är du välkommen att kontakta oss. Du kan antingen kontakta oss på telefonnummer 070-4573423 eller fylla i kontaktformuläret.

    Scroll to Top